“Maar wat is dan de haven?”

“Maar wat is dan de haven?”

Het was één van de vragen die ik kreeg van een student. Ze mochten ons tijdens dit havenevenement alles vragen, maar deze vraag had ik niet verwacht. Was dat niet heel duidelijk?

Ik moest er even over nadenken, want ja, wat is de haven eigenlijk? Zijn het de containers op de Maasvlakte, de fabrieken in Pernis of de gedurfde start-ups op de RDM? Of zijn het de mensen; van secretaresse tot loods en van plant manager tot kraanmachinist?

Eigenlijk is de haven niet te beschrijven: Onze Haven is een gevoel, een gedeelde trots en een passie die moeilijk in woorden te vatten is.

Of, vrij naar Jules Deelder:

De haven is geen illusie
door de camera gewekt
de haven is niet te filmen
de haven is vééls te ècht

Iedereen zal zo zijn eigen beeld hebben van Onze Haven. Om er zo goed mogelijk woorden aan te geven voeren we vorig jaar als Jong Havenvereniging bijvoorbeeld met een boot vol met enthousiastelingen langs het ‘havenwerk’. Pas wanneer je, met de wind in je haren, de roeiers, loodsen en slepers aan het werk ziet dan krijg je wel een vermoeden.. Dit is wellicht de haven..

Een goede manier om uit te leggen wat de haven is, is door het mee te maken, door de haven te beleven! Op 17 mei doen we dat ook tijdens de Rotterdam Port Intro: voor één dag koppelen we studenten en bedrijven aan elkaar om hen die mooie haven te laten beleven. Van Boompjes tot Maasvlakte en van plant manager tot sales afdeling.

Dus ben jij zelf een ‘havengek’? Neem dan 1 dag een student mee op sleeptouw, breng dat havenvirus over en laat ze hun eigen antwoord beleven op die terechte vraag: “Wat is de haven?”

Deze column is eerder verschenen in het blad Onze Haven.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *